I samband med Stockholmsutställningen i början av förra seklet började man sälja varmkorv utan bröd till hungriga mässbesökare. En populär trend som bet sig fast långt efter att mässan upphörde och som var början till vad man långt senare skulle komma att kalla ´Fast food´. Varmkorven kompletterades senare med bröd och senap. Denna första ´Fast food´ rätt kom att vara allena rådande under lång tid.
Först på 50-talet så dök den skinnfria grillkorven upp med anor från Hot Dog kulturen i USA och ketchupen kom till Sverige 1953 samtidigt med Coca-Cola. Hamburgaren som sedan kom att dominera fast food marknaden tog inte fart i Sverige förrän i mitten på 70-talet.
Från att den första Daisy´s öppnas i Stockholm 1989 så är vi i dag 20 enheter, 15 enheter i Stockholm, en i Brunna, en i Vaxholm, två i Sillekrog vid E4:an och en i Åkersberga. Vi profilerar oss med bl.a. ´Fast Food in a basket´, grillkedjan som ´alltid ger mer´ och ´allt under ett tak´ när det gäller fast food. Förutom de välkända harmburgermealen så kan man välja mellan korvar, kebab, kyckling, fisk och flertal à la carte-rätter. T. ex. hamburgare tillagade på grillen à la minute där du själv bestämmer hur den skall smaka genom olika val av dressingar, kryddor och grönsaker, allt i en kul omgivning. Med raska händer och smittande leenden ordnar personalen snabbt till de beställda anrättningarna. Hos oss skall kunden trivas och stå i centrum…
Den höga kvalitén med högt köttinnehåll i hamburgare och korvar är en av anledningarna att konceptet mottagits så bra av hungriga stockholmare, en annan är de spännande menyerna. Ta t. ex. Cajunburger Meal ett kryddstarkt hamburgermål bara på Daisy’s.
Hamburgare är i grunden en tysk maträtt bestående av en platt köttfärsbiff av nötkött mellan två halvor av en bulle vitt bröd, i modern tid ofta garnerad med en eller flera mängder av grönsaker, dressing, ketchup, senap, ost och lök. Hamburgare klassas ofta som snabbmat, speciellt när de inköpts på matställen som Daisy´s, McDonalds, Max och Burger King. Hamburgaren kom till USA med de tyska immigranterna i slutet av 1800-talet. Först var anrättningen enbart en hackad biff, en s.k. Hamburg Steak, (jmf. pannbiff), senare tillkom brödet och hamburgaren blev en s.k. Hamburger (sandwich). Till Sverige kom hamburgaren 1955.
Inom språkbruk utgör hamburgaren typexempel på ett intressant fenomen; d.v.s. förskjutning av avledning (delning). Ordet hamburgare består ursprungligen av två led hamburg- och -are. Denna avledning har senare kommit att ändras i takt med att ordet används mer frekvent. Idag används leden ham- och -burgare för sig, så att man kan skapa nya -burgare, t.ex. ostburgare, vegoburgare, fiskburgare eller Daisyburgare (hamburgare från Daisy´s). Förledet ham- har alltså snarare fått betydelsen kött, än som ursprunget antyder, att rätten kommer från staden Hamburg.
Ketchup är en sås av östasiatiskt ursprung. Den sort som är vanligast är tomatketchup, även om varianter som valnötsketchup också existerar. Senap är en krydda som görs av malda senapsfrön blandat med t.ex ättika, honung, socker och/eller salt. I Sverige har senapen ofta en söt karaktär, till skillnad från exempelvis fransk senap (Dijon-senap). Ost är en mejeriprodukt som tillverkas av mjölk (eller någon annan mjölkprodukt) genom att protein- och fett- fås att stelna. Resterande, i huvudsak vatten och vattenlösliga ämnen, avskiljs. Lök, (lat. Allium), finns i nästan 700 arter varav åtta förekommer vilt i Sverige. Flera odlas som köksväxter. Till hamburgarna används olika varianter av matlök (Allium cepa).